rzut punktu na płaszczyznę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rooker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 4 gru 2012, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 36 razy

rzut punktu na płaszczyznę

Post autor: rooker »

Punkt \(\displaystyle{ M = (2;-1;2)}\) jest rzutem poczatku układu współrzednych na płaszczyznę. Wyznacz jej równanie. Jak się za to zabrać?


I jeszcze jedno pytanie jak mam dwie płaszczyzny i chcę wyznaczyć między nimi kąt to liczę z wzoru:
\(\displaystyle{ arccos= \frac{\left| n_{1}*n _{2} \right| }{\left| n_{1} \right|\left| n_{2} \right| }}\) tak??
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

rzut punktu na płaszczyznę

Post autor: kolorowe skarpetki »

Zauważmy, że wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{MO}}\) jest prostopadły do szukanej płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\).
\(\displaystyle{ \overrightarrow{MO}=[0-2,0-(-1),0-2]=[-2,1,-2]}\)
Punkt \(\displaystyle{ M(2,-1,2)}\) należy do naszej płaszczyzny. Zatem jej równanie ma postać
\(\displaystyle{ -2 \cdot (x-2) + 1 \cdot (y+1)+(-2) \cdot (z-2)=0}\)
\(\displaystyle{ -2x+4+y+1-2z+4=0}\)
\(\displaystyle{ -2x+y-2z+9=0}\)
\(\displaystyle{ \pi \, \colon \, \, 2x-y+2z-9=0}\)
ODPOWIEDZ