Wykaż że trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ ABC}\) jest prostokątny.Oblicz jego pole i obwód.
\(\displaystyle{ A=(-3,1), \ \ B=(0,3), \ \ C=(4,-3).}\)
geometria analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 sty 2013, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dobczyce
geometria analityczna
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 19:54 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
geometria analityczna
Wykaż prostopadłość dwóch wektorów-- 24 sty 2013, o 20:16 --Wektory są wtedy prostopadłe gdy ich iloczyn skalarny jest równy \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{BC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} \cdot \vec{BC}}\)
Jeśli co najmniej jeden iloczyn będzie równy zero to wykażemy ze trójkąt jest prostokątny
\(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} \cdot \vec{BC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} \cdot \vec{BC}}\)
Jeśli co najmniej jeden iloczyn będzie równy zero to wykażemy ze trójkąt jest prostokątny