Witam
Tak jak w temacie, mam koło oraz jego wycinek o danym kącie(od środka do okręgu)
Tak jak na obrazku :
- jak sprawdzić że zielony punkt należy do wycinka a czerwony nie ?
Dodam że :
-koło znajduję się na układzie współrzędnych XY.
-a więc znamy wszystkie dane promień, środek koła, współrzędne punktów itp.
-kąt wycinka nie musi być prosty (może być dowolny) ale oczywiście też jest nam znany.
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 sty 2013, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, o 16:36 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
No to możesz wtedy napisać równania prostych zawierające te dwa odcinki i sprawdzić czy punkt spełnia odpowiednie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 sty 2013, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
Z matmy jestem na prawdę słaby wiec może i głupotę napisać
To mam rozumieć że dla te dwie proste mam opisać funkcjami liniowymi ?
I później sprawdzić czy punkty leżą na tych prostych...
Jeszcze mam dwa pytania.
jeśli byśmy chcieli znaleźć wszystkie punkty znajdujące się w tym wycinku to idea jest ta sama ? Tylko co wtedy z kątem ? szukać równania dla prostych tylko że kąt będę zmieniał np. co jeden od 0-90 ? (nie zależy mi na dużej dokładności)
I czy przeszkadzało by coś jeśli np. układ współrzędnych był by dość mały np. 20x20 ? Czy coś to zmienia poza pewnymi warunkami brzegowymi ?
To mam rozumieć że dla te dwie proste mam opisać funkcjami liniowymi ?
I później sprawdzić czy punkty leżą na tych prostych...
Jeszcze mam dwa pytania.
jeśli byśmy chcieli znaleźć wszystkie punkty znajdujące się w tym wycinku to idea jest ta sama ? Tylko co wtedy z kątem ? szukać równania dla prostych tylko że kąt będę zmieniał np. co jeden od 0-90 ? (nie zależy mi na dużej dokładności)
I czy przeszkadzało by coś jeśli np. układ współrzędnych był by dość mały np. 20x20 ? Czy coś to zmienia poza pewnymi warunkami brzegowymi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
Opisujesz funkcjami liniowymi, przy czym nie sprawdzasz równości, tylko odpowiednie nierówności. Co do zabaw z kątem - współczynnik kierunkowy prostej to tangens nachylenia prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 sty 2013, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
Jak sprawdzić czy dany punkt należy do danego wycinku koła.
Dzięki, niby wszystko jasne.
Alę trochę się zamotałem ze wzorami.
Bo mam środek koła (XY) i promień oraz nachylenie prostych do osi X.
Teraz jak wyznaczyć drugi punkt (miejsce przecięcia się prostej z okręgiem) ?-- 25 sty 2013, o 16:12 --dobrze kombinuję ?
\(\displaystyle{ y = ax + b}\)
A więc wstawiam (dla przykładu)
punkt (15,10) kąt - 45 stopni
10 = tangens(45) * 15 + b
- b = (t(45) * 15) - 10
b = -(t(45) * 15) + 10
Nie mam pojęcia czy dobrze robię
Alę trochę się zamotałem ze wzorami.
Bo mam środek koła (XY) i promień oraz nachylenie prostych do osi X.
Teraz jak wyznaczyć drugi punkt (miejsce przecięcia się prostej z okręgiem) ?-- 25 sty 2013, o 16:12 --dobrze kombinuję ?
\(\displaystyle{ y = ax + b}\)
A więc wstawiam (dla przykładu)
punkt (15,10) kąt - 45 stopni
10 = tangens(45) * 15 + b
- b = (t(45) * 15) - 10
b = -(t(45) * 15) + 10
Nie mam pojęcia czy dobrze robię