Przez punkt \(\displaystyle{ A}\) należący do płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) poprowadzono dwie proste: prostą \(\displaystyle{ AB}\) nachyloną do \(\displaystyle{ \alpha}\) pod kątem \(\displaystyle{ 45^o}\) oraz prostą \(\displaystyle{ AC}\) zawartą w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) i tworzącą kąt \(\displaystyle{ 45^o}\) z rzutem prostokątnym \(\displaystyle{ AB}\) na \(\displaystyle{ \alpha}\). Wykaż, że kąt\(\displaystyle{ ABC=60^o}\).
Najpierw obliczyłem: \(\displaystyle{ cos_{45^o}= \frac{AB'}{AB}}\),
następnie: \(\displaystyle{ cos_{45^o}= \frac{AB'}{AC}}\)
Dzięki temu mam obliczone boki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\). Teraz próbowałem powiązać to z tangensem kąta szukanego, ale chyba to nie to. Wynik mam ciut inny, niż to co jest do udowodnienia
Nie mam pewności, czy dobry dział, ale inne kategorie chyba mi nie pasują bardziej(?)
Proste, płaszczyzna, a kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Proste, płaszczyzna, a kąt
\(\displaystyle{ AB'B}\) będzie równoramienny.
Nie jestem pewna czy kąt \(\displaystyle{ AB'C}\) jest kątem prostym.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Proste, płaszczyzna, a kąt
Dalej nie mam pomysłu jak rozwiązać zadanie. Jakieś sugestie?
Dzięki anna_ za czytelniejszy rysunek. W zeszycie co prawda dość ładnie narysowałem to co ma być, ale jednak daleko mu do tego co zamieszczone na forum
Dzięki anna_ za czytelniejszy rysunek. W zeszycie co prawda dość ładnie narysowałem to co ma być, ale jednak daleko mu do tego co zamieszczone na forum
Obstawiam, że jest. Gdy poprowadzimy wysokość z punktu \(\displaystyle{ B'}\), budujemy mały trójkąt w którym mamy kąty \(\displaystyle{ 45^o, 90^o}\) No i kolejny \(\displaystyle{ 45^o}\) dopełniający do \(\displaystyle{ 180^o}\).anna_ pisze: Nie jestem pewna czy kąt \(\displaystyle{ AB'C}\) jest kątem prostym.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Proste, płaszczyzna, a kąt
Powiedzmy, że \(\displaystyle{ DB'}\) to wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ACB'}\). Kąt \(\displaystyle{ AB'D}\) będzie miał \(\displaystyle{ 45^o}\). Który kąt to ten jak go nazwałeś 'dopełniający'?
I sprawdź czy przepisałeś całą treść zadania, bo według mnie jest za mało danych.
I sprawdź czy przepisałeś całą treść zadania, bo według mnie jest za mało danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Proste, płaszczyzna, a kąt
Może nie będę się lepiej 'fachowo' odzywał.. ^^'
Z tego co ja widzę: puszczamy wysokość z punktu \(\displaystyle{ B'}\). Skoro w \(\displaystyle{ A}\) mamy podany kąt \(\displaystyle{ 45^o}\), przy wysokości musi być \(\displaystyle{ 90^p}\) do ostatni kąt musi wynosić \(\displaystyle{ 180^0}\) odjąć dwa wyżej wymienione kąty. Prawda?
-- 24 sty 2013, o 21:42 --
W treści zadania nic więcej nie ma. Tylko tyle danych.
Z tego co ja widzę: puszczamy wysokość z punktu \(\displaystyle{ B'}\). Skoro w \(\displaystyle{ A}\) mamy podany kąt \(\displaystyle{ 45^o}\), przy wysokości musi być \(\displaystyle{ 90^p}\) do ostatni kąt musi wynosić \(\displaystyle{ 180^0}\) odjąć dwa wyżej wymienione kąty. Prawda?
-- 24 sty 2013, o 21:42 --
W treści zadania nic więcej nie ma. Tylko tyle danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Proste, płaszczyzna, a kąt
Tego nie rozumiem.PanKracyToNieTak pisze: do ostatni kąt musi wynosić \(\displaystyle{ 180^0}\) odjąć dwa wyżej wymienione kąty.
Wrzuć rysunek.
Mój wygląda tak: I nijak tam kąta prostego nie widzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy