styczna do funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lut 2007, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nikąd
styczna do funkcji
Funkcja f określona jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)=2x^2+1}\). Napisz równania stycznych do wykresu funkcji w punktach o odciętych \(\displaystyle{ x_1=-1, x_2=1}\) oraz oblicz wartość tangensa kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), jaki tworzą te styczne.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
styczna do funkcji
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
pochodna funkcji =a
pochodna=4x
\(\displaystyle{ a_{1}=4*1=4}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=4*(-1)=-4}\)
styczne maja posta \(\displaystyle{ y=-4x+b}\)
\(\displaystyle{ y=4x+b}\)
zeby wyznaczyc styczne to
\(\displaystyle{ y=4x+b=2x^2+1}\)
rozwiazujesz dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
druga styczna \(\displaystyle{ y=-4x+b=2x^2+1}\)
rowniez dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=a}\)
pochodna funkcji =a
pochodna=4x
\(\displaystyle{ a_{1}=4*1=4}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=4*(-1)=-4}\)
styczne maja posta \(\displaystyle{ y=-4x+b}\)
\(\displaystyle{ y=4x+b}\)
zeby wyznaczyc styczne to
\(\displaystyle{ y=4x+b=2x^2+1}\)
rozwiazujesz dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
druga styczna \(\displaystyle{ y=-4x+b=2x^2+1}\)
rowniez dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=a}\)