Dany jest trójkąt rownoboczny o boku długości a. Obliczyc:
\(\displaystyle{ \vec{BC}\circ \vec{CA}+ \vec{AC}\circ \vec{AB}+ \vec{BC}\circ \vec{AB}}\)
odp.
\(\displaystyle{ \vec{BC}\circ \vec{CA}+ \vec{AC}\circ \vec{AB}+ \vec{BC}\circ \vec{AB} =a^{2}\cos 60°+ a^{2}\cos 60°+ a^{2}\cos 60°}\)
dobrze jest ?
trojkat rownoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
trojkat rownoboczny
Nie jest dobrze.
Kąt między wektorami BC i CA wynosi 120 stopni. Cosinus 120 stopni wynosi -1/2.
Tak samo kąt między BC i AB.
Mnie wyszło \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}a^2}\)
Kąt między wektorami BC i CA wynosi 120 stopni. Cosinus 120 stopni wynosi -1/2.
Tak samo kąt między BC i AB.
Mnie wyszło \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}a^2}\)