dane są punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monia1517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 cze 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorze

dane są punkty

Post autor: monia1517 »

Dane są punkty A(-5,2), B(-2,-2). na osi odciętych znajdź taki punkt C, aby kąt \(\displaystyle{ ABC= \frac{ \pi }{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dane są punkty

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ C(x;0)}\) i Pitagoras.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

dane są punkty

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ C=(x,0)\\\\
\vec{BA}\perp\vec{BC} \Leftrightarrow \vec{BA}\cdot\vec{BC}=0\\\\
\,[-3,4]\cdot[x+2,2]=-3(x+2)+8=0 \Rightarrow x=\frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, o 22:57 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
monia1517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 cze 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorze

dane są punkty

Post autor: monia1517 »

dzięki
ODPOWIEDZ