dane są wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monia1517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 cze 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorze

dane są wektory

Post autor: monia1517 »

Dane są wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}=12 \vec{b}-4 \vec{a} , \vec{BC}=-2 \vec{a} -14 \vec{b}, \vec{CA}=6 \vec{a} +2 \vec{b}}\) tworzące trójkąt. Wektory \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b}}\) są jednostkowe i prostopadłe.Oblicz kąty trójkąta.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

dane są wektory

Post autor: yorgin »

Proponuję wykorzystać wzór na kąt między wektorami \(\displaystyle{ u,v}\):

\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{|u||v|}{\langle u,v\rangle}}\)

z którego wszystko bardzo łatwo wyjdzie.
monia1517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 cze 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorze

dane są wektory

Post autor: monia1517 »

może jakaś jeszcze mała podpowiedź bo nic mi ten wzór nie mówi
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

dane są wektory

Post autor: yorgin »

Może inaczej - na jakim poziomie nauki jesteś?
monia1517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 cze 2012, o 14:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pomorze

dane są wektory

Post autor: monia1517 »

dopiero zaczynam geometrie analityczną i nic z tego nie zrozumiem
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

dane są wektory

Post autor: yorgin »

A znane są Ci pojęcia długości wektora i iloczynu skalarnego? Jeśli nie znasz iloczynu skalarnego, wszystkie kąty można wyliczyć z twierdzenia cosinusów.
ODPOWIEDZ