prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Post autor: bobobob »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) prosta o równaniu \(\displaystyle{ y = - x + a}\) nie ma punktów wspólnych z okręgiem o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 4x + 2 = 0}\)?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, o 10:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Post autor: piasek101 »

Układ tych równań ma nie mieć ro/związań; albo odległość prostej od środka okręgu ma być większa od promienia.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Post autor: bobobob »

\(\displaystyle{ S = \left( 2, \ 0 \right)}\), a \(\displaystyle{ r = \sqrt{6}}\) - przekształciłem na kanoniczną, mam trzy niewiadome więc nie wiem jak to rozwiązać
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, o 19:55 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Post autor: piasek101 »

Ale nie piszesz jak próbujesz rozwiązać - podałem dwa sposoby.
bobobob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 32 razy

prosta bez punktów wspólnych z okręgiem

Post autor: bobobob »

obliczyłem z wzoru na odległość i wyszły dwa przypadki, dzięki
ODPOWIEDZ