Zapisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(1,6)}\), która jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ 2x+y+1=0}\).
Moje rozwiązanie :
\(\displaystyle{ A=(1,6)}\)
\(\displaystyle{ 2x+y+1=0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 1+6-c=0}\)
\(\displaystyle{ 2+6-c=0}\)
\(\displaystyle{ -c=-8/-1}\)
\(\displaystyle{ c=8}\)
\(\displaystyle{ 2x+y+8=0}\)
\(\displaystyle{ y=-2x-8}\)
Proszę o korektę jeśli to potrzebne.
Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 sty 2013, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Knurów
- Podziękował: 1 raz
Równanie prostej
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, o 20:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Równanie prostej
Masz daną prostą y=-2x-1 więc współczynnik kierunkowy (to przy iksie) będzie ten sam
więc prosta równoległa będzie miała postać
y=-2x+b
masz dany punkt przez który ona przechodzi
więc
\(\displaystyle{ 6=-2 \cdot 1+b}\)
kurczę pieczone
masz 6+2=b
więc będzie y=-2x+8
więc prosta równoległa będzie miała postać
y=-2x+b
masz dany punkt przez który ona przechodzi
więc
\(\displaystyle{ 6=-2 \cdot 1+b}\)
kurczę pieczone
masz 6+2=b
więc będzie y=-2x+8
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 sty 2013, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Knurów
- Podziękował: 1 raz
Równanie prostej
A=(1,6)
2x+y+1=0
\(\displaystyle{ y=-2x-1}\)
\(\displaystyle{ 6=-2 \cdot 1-b}\)
\(\displaystyle{ 6=-2-b}\)
\(\displaystyle{ b=-6-2}\)
\(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ 2x+y-8=o}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
tak jest dobrze ?
2x+y+1=0
\(\displaystyle{ y=-2x-1}\)
\(\displaystyle{ 6=-2 \cdot 1-b}\)
\(\displaystyle{ 6=-2-b}\)
\(\displaystyle{ b=-6-2}\)
\(\displaystyle{ b=-8}\)
\(\displaystyle{ 2x+y-8=o}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+8}\)
tak jest dobrze ?