Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
J4kuza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 sty 2013, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: J4kuza »

Znaleźć kąt między rzutem wektora \(\displaystyle{ \vec{A}=\left[3,-1,3\right]}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi: 2x - 2y + 3z + 1 = 0}\) a wektorem \(\displaystyle{ \vec{B}=\left[2,-1,2\right]}\)
Jak wyznaczyć ten rzut wektora A na płaszczyznę?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: lukasz1804 »

Obierz dowolnie dwa punkty leżące na prostej o kierunku wektora i znajdź ich rzuty prostopadłe na płaszczyznę. Przez dwa znalezione punkty przechodzi prosta o kierunku będącym szukanym wektorem.
J4kuza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 sty 2013, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: J4kuza »

Jak wybrać te 2 punkty punkty z prostej: \(\displaystyle{ \frac{x-x_0}{3}=\frac{y-y_0}{-1}=\frac{z-z_0}{3}}\)?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, o 14:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: lukasz1804 »

Mogą to być dwa dowolne punkty na tej prostej, np. \(\displaystyle{ (0,0,0), (3,-1,3)}\).
J4kuza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 sty 2013, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: J4kuza »

Mhm, w takim razie zadanie jest łatwe ale nadal nie rozumiem dlaczego te punkty wybieramy zupełnie dowolnie, skąd wiemy, że na pewno należą do tej prostej?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Znalezc kat miedzy rzytem wektora a plaszczyzna.

Post autor: lukasz1804 »

Jeśli dany jest tylko wektor kierunkowy, mamy do czynienia z rodziną prostych równoległych. Obierając dowolnie jeden punkt w przestrzeni przeprowadzamy przezeń dokładnie jedną prostą z tej rodziny. Drugi punkt może być dowolnym punktem tej wybranej prostej, różnym od pierwszego.
ODPOWIEDZ