przekształcenie izomeetryczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
deafmute
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 15 sty 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wilcza

przekształcenie izomeetryczne

Post autor: deafmute »

Nie umiem ogarnąć tematu ani znaleźć żadnych przykładów na forum.

Mamy przekształcenie F które jest izometrią.
pytania:
1. Czy F jest obrotem, symetrią osiową czy odbiciem z poślizgiem?
2. Jeśli F jest obrotem, wyznaczyć środek i kąt obrotu.
3. Jeśli F jest symetrią, wyznaczyć jej oś.
4. Jeśli F jest odbiciem z poślizgiem, wyznaczyć oś odbicia i wektor poślizgu.
Jak to sprawdzić?

\(\displaystyle{ F(x,y) =( \frac{3}{5} x + \frac{4}{5} y +3; - \frac{4}{5} x + \frac{3}{5} y -1 )}\)
ODPOWIEDZ