Napisać równianie ogólne i parametryczne płaszczyzn:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cooboos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 cze 2010, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Napisać równianie ogólne i parametryczne płaszczyzn:

Post autor: cooboos »

Witam. Poprosiłbym o pomoc z następującym zadaniem:
Napisać równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny, która przechodzi przez punkty:
P=(1;1;1) Q=(-1;0;1) R=(5;6;7).
Udało mi się dojść do równania ogólnego:
x-2y+z=0
Tylko teraz nie wiem jak z niego przejść do postaci parametrycznej... Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
gromadaufo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sty 2013, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliskoziemi
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Napisać równianie ogólne i parametryczne płaszczyzn:

Post autor: gromadaufo »

Płaszczyzna przechodzi przez punkt P=(1,1,1) i jest rozpięta na wektorach \(\displaystyle{ \vec{PQ}=(-2,-1,0)}\), \(\displaystyle{ \vec{PR}=(4,5,6)}\), czyli:

\(\displaystyle{ (x,y,z) = (1,1,1) + s(-2,-1,0) + t(4,5,6)}\) , zatem

\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 -2s +4t \\ y= 1 -1s + 5t \\ z= 1 + 0s + 6t \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 -2s +4t \\ y= 1 -s + 5t \\ z= 1 + 6t \end{cases}}\)

gdzie \(\displaystyle{ s,t \in R}\)

Pozdrawiam
gromadaufo.
cooboos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 cze 2010, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 6 razy

Napisać równianie ogólne i parametryczne płaszczyzn:

Post autor: cooboos »

Dzięki!
ODPOWIEDZ