dowód->wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

dowód->wektory

Post autor: tukanik »

Witam
Na boku BC trójkąta ABC obrano punkt D, taki że \(\displaystyle{ \frac{|\vec{BD}|}{|\vec{DC}|}=\frac{a}{b}}\)gdzie \(\displaystyle{ a, b \in R^+}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ \vec{AD} = \frac{1}{a+b}(a \cdot \vec{AC} + b\cdot \vec{AB} )}\)
I we wskazówkach jest:
\(\displaystyle{ \vec{DC}=\frac{b}{a}\cdot \vec{BD}}\)
Wskazówka jest dla mnie jasna z jednym ale. Widzę, że wskazówka jest przekształceniem założenia, ale dlaczego we wskazówce nagle znika symbol określający długość wektora? Siadając do tego dowodu właśnie ten problem było dla mnie to, i zastanawiałem się jak połączyć wektor i długość wektora.
AU
AU
GxApK.jpg (13.38 KiB) Przejrzano 56 razy
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

dowód->wektory

Post autor: yorgin »

Założenie mówi nam o stosunku długości wektorów. Skoro oba wektory są współliniowe, i co więcej, mają ten sam zwrot, to jeden z nich można zapisać jako drugi właśnie tak, jak jest napisane we wskazówce.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

dowód->wektory

Post autor: tukanik »

czyli je można zapisać w ten sposób, ponieważ różnią się TYLKO długością stąd ich proporcjonalność?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

dowód->wektory

Post autor: yorgin »

Można je zapisać tak dlatego, że są współliniowe i mają ten sam zwrot. W przeciwnym wypadku nie można napisać tak, jak jest we wskazówce.

Mnożenie wektora przez liczbę dodatnią to jego "wydłużanie" lub "skracanie" w tym samym kierunku, w którym jest zwrócony.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

dowód->wektory

Post autor: tukanik »

a masz pomysł jak dalej to zadanie ruszyć?
ODPOWIEDZ