trójkąt równoramienny ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

trójkąt równoramienny ABC

Post autor: tukanik »

Witam
Weźmy zadanie:
W trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ ABC (|AB| = |AC| )}\)dane są wierzchołki \(\displaystyle{ B=(1, -1) i C = (4,0).}\) Jedno z ramion trójkąta zawiera się w prostej \(\displaystyle{ x+2y-4=0}\). Na boku AB obrano taki punkt P, że \(\displaystyle{ |AP|:|PB|=3:2.}\) Znajdź równanie okręgu o środku w punkcie P, stycznego do boku AC.
I ja je rozwiązywałem o tak:


I teraz ciekawa sprawa, bo promień mi wyszedł taki sam jak w odpowiedziach, ale współrzędne środka już nie, i o tyle to ciekawe, że przecież licząc promień używam moich wierzchołków ;P.
W każdym bądź razie w odpowiedziach jest tak: \(\displaystyle{ (x- \frac{7}{5})^2 + (y + \frac{1}{5})^2=1,8}\)
Zerknijcie jeszcze na moje rozwiązanie i- proszę- powiedźcie mi co jest nie tak?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

trójkąt równoramienny ABC

Post autor: kropka+ »

Ty liczyłeś tak, jakby ramionami trójkąta były boki \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AC}\) a w zadaniu podali, że ramionami są \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\).
ODPOWIEDZ