równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

równanie okręgu

Post autor: tukanik »

Witam,
Mając równie okręgu w takiej postaci nie możemy wyznaczyć środka okręgu, prawda?
\(\displaystyle{ x^2 +y^2 -4y -1 = 0}\)
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

równanie okręgu

Post autor: konrad509 »

Da się.-- 12 sty 2013, o 21:23 --\(\displaystyle{ x^2+y^2-2ax-2by+c=0\\
S=(a,b)}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

równanie okręgu

Post autor: tukanik »

W takim razie w jaki sposób i ile nasz środek tu wynosi?-- 12 sty 2013, o 23:48 --wie ktoś?
ODPOWIEDZ