trojkąt Jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
trojkąt Jak to zrobić?
W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt \(\displaystyle{ A = (3;1)}\) jest wierzchołkiem kąta ostrego. Przeciwległa do niego przyprostokątna zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\) . Napisz równania prostych zawierających pozostałe boki trójkąta.
Jak to zrobić?
Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 9 sty 2013, o 22:57 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trojkąt Jak to zrobić?
Podpowiedź:
1 Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\)
2 Punkt przecięcia obu prostych to wierzchołek kąta prostego
1 Równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ A}\)
2 Punkt przecięcia obu prostych to wierzchołek kąta prostego
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trojkąt Jak to zrobić?
Masz już współrzędne tegu punktu \(\displaystyle{ C}\) przy wierzchołku kąta prostego?
Policz długość przyprostokątnej \(\displaystyle{ AC}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\) i \(\displaystyle{ |CB|=|AC|}\)
Policz długość przyprostokątnej \(\displaystyle{ AC}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\) i \(\displaystyle{ |CB|=|AC|}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trojkąt Jak to zrobić?
Znasz równanie okręgu ?
Jeżeli tak, to narysuj sobie okrąg o środku w wierzchołku kąta prostego, i promieniu równym długości przyprostokątnej danego trójkąta (promień możesz obliczyć ze wzoru na długość odcinka).
Współrzędne brakującego, trzeciego wierzchołka trójkąta znajdziesz, rozwiązując układ równań złożony z równania okręgu i równania danej prostej \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\).
Tak naprawdę to wyjdą dwa rozwiązania tego układu, musisz wybrać właściwe (pomoże rysunek).
Jak masz już współrzędne trzeciego wierzchołka, to dalej już łatwo (masz dwa punkty należące do przeciwprostokątnej, więc możesz jednoznacznie wyznaczyć równanie prostej).
Jeżeli tak, to narysuj sobie okrąg o środku w wierzchołku kąta prostego, i promieniu równym długości przyprostokątnej danego trójkąta (promień możesz obliczyć ze wzoru na długość odcinka).
Współrzędne brakującego, trzeciego wierzchołka trójkąta znajdziesz, rozwiązując układ równań złożony z równania okręgu i równania danej prostej \(\displaystyle{ x - y + 1 = 0}\).
Tak naprawdę to wyjdą dwa rozwiązania tego układu, musisz wybrać właściwe (pomoże rysunek).
Jak masz już współrzędne trzeciego wierzchołka, to dalej już łatwo (masz dwa punkty należące do przeciwprostokątnej, więc możesz jednoznacznie wyznaczyć równanie prostej).
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
trojkąt Jak to zrobić?
skąd mogę mieć pewność, że okrąg o środku w kącie prostym będzie miał promień równy przeciwprostokątnej?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trojkąt Jak to zrobić?
Punkt przecięcia się prostych to \(\displaystyle{ C=(1,5;2,5)}\)
\(\displaystyle{ A = (3;1)}\)
Liczysz \(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(1,5-3)^2+(2,5-1)^2} = \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Wierzchołek \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ y = x+1}\), więc jego współrzędne to \(\displaystyle{ B=(x,x+1)}\)
\(\displaystyle{ |CB|= \sqrt{(x-1,5)^2+(x+1-2,5)^2} = \sqrt{2x^2-6x+4,5}}\)
Trójkąt był równoramienny czyli \(\displaystyle{ |CB|=|AC|}\)
musisz rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{2x^2-6x+4,5}=\frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x^2-6x+4,5=4,5}\)
...
\(\displaystyle{ x=0}\) lub\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ B=(0,1)}\) lub \(\displaystyle{ B=(3,4)}\)
Teraz wzór na prostą przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ AB}\) - to prosta zawierająca przeciwprostokątną.
\(\displaystyle{ A = (3;1)}\)
Liczysz \(\displaystyle{ |AC|= \sqrt{(1,5-3)^2+(2,5-1)^2} = \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Wierzchołek \(\displaystyle{ B}\) leży na prostej \(\displaystyle{ y = x+1}\), więc jego współrzędne to \(\displaystyle{ B=(x,x+1)}\)
\(\displaystyle{ |CB|= \sqrt{(x-1,5)^2+(x+1-2,5)^2} = \sqrt{2x^2-6x+4,5}}\)
Trójkąt był równoramienny czyli \(\displaystyle{ |CB|=|AC|}\)
musisz rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \sqrt{2x^2-6x+4,5}=\frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x^2-6x+4,5=4,5}\)
...
\(\displaystyle{ x=0}\) lub\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ B=(0,1)}\) lub \(\displaystyle{ B=(3,4)}\)
Teraz wzór na prostą przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ AB}\) - to prosta zawierająca przeciwprostokątną.