okrąg i kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
okrąg i kwadrat
W prostej o rówaniu \(\displaystyle{ 2x+y - 6 = 0}\) zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o rówaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2-2y-4 = 0}\).Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
okrąg i kwadrat
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y-6=0\\x^{2}+y^{2}-2y-4=0\end{cases}}\)
rozwiazujemy uklad, mamy wspolrzedne dwoch wierzcholkow, nastepnie tworzymy prosta prostopadla przechodzaca przez jeden wierzcholek, tworzymy nastepny układ, z drugim wierzcholkiem robimy tak samo.
rozwiazujemy uklad, mamy wspolrzedne dwoch wierzcholkow, nastepnie tworzymy prosta prostopadla przechodzaca przez jeden wierzcholek, tworzymy nastepny układ, z drugim wierzcholkiem robimy tak samo.