Znaleźć punkt \(\displaystyle{ B}\) symetryczny do punktu \(\displaystyle{ A=(2,-1,3)}\) względem prostej l :
\(\displaystyle{ x=3t, y=5t-7, z=2t+2}\)
symetra punktu względem prostej
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
symetra punktu względem prostej
Ostatnio zmieniony 8 sty 2013, o 15:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
symetra punktu względem prostej
Wyznacz najpierw rzut prostopadły \(\displaystyle{ C}\) punktu \(\displaystyle{ B}\) na prostą \(\displaystyle{ l}\). Jest to punkt na prostej \(\displaystyle{ l}\) leżący najbliżej punktu \(\displaystyle{ B}\). Zatem funkcja odległości \(\displaystyle{ |BC|}\) zmiennej \(\displaystyle{ t}\) (a w konsekwencji funkcja \(\displaystyle{ |BC|^2}\) kwadratu odległości) realizuje minimum. Wyznacz odpowiednią wartość \(\displaystyle{ t}\) (odciętą wierzchołka paraboli).
Aby znaleźć punkt \(\displaystyle{ B'}\) symetryczny do \(\displaystyle{ B}\) względem prostej \(\displaystyle{ l}\), zauważ, że \(\displaystyle{ C}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ BB'}\).
Aby znaleźć punkt \(\displaystyle{ B'}\) symetryczny do \(\displaystyle{ B}\) względem prostej \(\displaystyle{ l}\), zauważ, że \(\displaystyle{ C}\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ BB'}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
symetra punktu względem prostej
To bardzo siłowe podejście.
nie trzeba równań kwadratowych rozwiązywać. Można tak
1 Piszesz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ l}\) przechodzącej przez punkt\(\displaystyle{ A}\),
2 Wyliczasz punkt przecięcia\(\displaystyle{ A'}\) tej płaszczyzny z prostą\(\displaystyle{ l}\)
3 \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB} = 2 \cdot \overrightarrow{AA'}}\)
nie trzeba równań kwadratowych rozwiązywać. Można tak
1 Piszesz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ l}\) przechodzącej przez punkt\(\displaystyle{ A}\),
2 Wyliczasz punkt przecięcia\(\displaystyle{ A'}\) tej płaszczyzny z prostą\(\displaystyle{ l}\)
3 \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB} = 2 \cdot \overrightarrow{AA'}}\)