równania boków trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

równania boków trójkąta

Post autor: tukanik »

Witam
Jak rozwiązać takie zadanie?
Podstawa \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta równoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\) zawarta jest w prostej \(\displaystyle{ x + y+ 1 =0}\). Ramię \(\displaystyle{ BC}\) zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 2x - y - 1 =0}\). Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ k}\) zawierającej ramię \(\displaystyle{ AC}\) wiedząc, że punkt \(\displaystyle{ P = ( -4,0)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ k}\).
Ostatnio zmieniony 7 sty 2013, o 21:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równania boków trójkąta

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ B}\) znany

\(\displaystyle{ A(x_A;-x_A-1)}\)

\(\displaystyle{ C(x_C;2x_C-1}\)

Dalej \(\displaystyle{ |BC|=|AC|}\) oraz to, że A i C leżą na \(\displaystyle{ y=ax+4a}\)
ODPOWIEDZ