Witam.
Taki przykład:
\(\displaystyle{ r^2\sin(2\theta)=2}\)
Gdyby tam było \(\displaystyle{ \theta}\) to by chyba wyglądało tak:
\(\displaystyle{ y=\frac{2}{x^2+y^2}}\)
Ale, że tam jest \(\displaystyle{ 2\theta}\) to nie bardzo wiem co z tą dwójką zrobić.
Dzięki.
Współrzędne biegunowe na kartezjańskie
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 8 razy
Współrzędne biegunowe na kartezjańskie
Napisz sobie układ uzależniający współrzędne kartezjańskie od biegunowych. Pamiętając, że \(\displaystyle{ sin2x = 2sinxcosx}\) powinieneś zauważyć odpowiednie przekształcenie.
Współrzędne biegunowe na kartezjańskie
Dzięki!
Czyli to będzie tak:
\(\displaystyle{ r^22\sin(\theta)\cos(\theta)=2 \\
r\sin(\theta)r\cos(\theta)=1 \\
yx=1 \\
y=1-x}\)
Zgadza się?
pozdrawiam.
Czyli to będzie tak:
\(\displaystyle{ r^22\sin(\theta)\cos(\theta)=2 \\
r\sin(\theta)r\cos(\theta)=1 \\
yx=1 \\
y=1-x}\)
Zgadza się?
pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Współrzędne biegunowe na kartezjańskie
niethis pisze:Dzięki!
\(\displaystyle{ yx=1 \\
y=1-x}\)
Zgadza się?
pozdrawiam.