Połeżenie ciała

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tfukowsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 22 gru 2012, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 8 razy

Połeżenie ciała

Post autor: tfukowsky »

Położenie poruszającego się ciała w prostokątnym układzie współrzędnych XY opisuje równanie: \(\displaystyle{ \vec{r}\left( t\right)=\left[ t ; 3t-2\right]}\), gdzie t oznacza czas liczony w sekundach. Współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{r}}\) są wyrażane w metrach. Jaka jest odległość pomiędzy położeniami tego ciała w chwili t = 0 i t = 5? Jaka jest odległość tego ciała od punktu P = (-1;3) w chwili czasu t = 4?

Czy po podstawieniu t do wektora i wyliczeniu mogę odległość tą zmierzyć za pomocą wzoru na odległość 2 punktów?

ps. wiem że trochę fizyki ale raczej nie na tyle by sprawiło to problem wprawnemu matematykowi, dlatego w tym dziale.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Połeżenie ciała

Post autor: octahedron »

Tak, trzeba użyć właśnie tego wzoru.
ODPOWIEDZ