Oblicz pole całkowite stozka, wiedzac ze jego przekrojem poprzecznym jest trójkąt prostokątny o polu 49.
Pozdrawiam
Obliczyc pole stozka
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Obliczyc pole stozka
Czyli kąt rozwarcia 90.
Pole przekroju:
\(\displaystyle{ 49=\frac{l^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ l=7\sqrt{2}}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ H=r}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ r^{2}+H^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2r^{2}=98}\)
\(\displaystyle{ r=7}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ P_{c}=\pi{rl}+\pi{r^{2}}=\pi{r}(l+r)}\)
Wystarczy podstawić.
Pole przekroju:
\(\displaystyle{ 49=\frac{l^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ l=7\sqrt{2}}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ H=r}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ r^{2}+H^{2}=l^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2r^{2}=98}\)
\(\displaystyle{ r=7}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ P_{c}=\pi{rl}+\pi{r^{2}}=\pi{r}(l+r)}\)
Wystarczy podstawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd ;)
- Podziękował: 3 razy
Obliczyc pole stozka
Przepraszam bardzo ale ja nie wiem skąd sie wziął ten wzór do którego jest podstawione pole trójkąta, te l kwadrat przez 2
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd ;)
- Podziękował: 3 razy
Obliczyc pole stozka
to znow ja...
a jak mozna te zadanie rozwiązac za pomocą funkcji trygonometrycznych
a jak mozna te zadanie rozwiązac za pomocą funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd ;)
- Podziękował: 3 razy
Obliczyc pole stozka
Chciałabym policzyc L bo nie znam tego wzoru co podałas
[ Dodano: 19 Marzec 2007, 23:37 ]
juz mi wyszło, łaski bez
[ Dodano: 19 Marzec 2007, 23:37 ]
juz mi wyszło, łaski bez