Narysować hiperbolę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: edith1423 »

Narysować hiperbolę wraz z jej asymptotą
\(\displaystyle{ \frac{\left(y+5\right) ^{2} }{16}- \frac{\left(x-2\right) ^{2} }{9} =1}\)
Jak mam zrobić to zadanie? Co muszę odczytać z równania, żeby to narysować?
Bo mam oś rzeczywistą \(\displaystyle{ a=8}\)i oś urojoną \(\displaystyle{ b=6}\), środek \(\displaystyle{ S\left(-5,2\right)}\), asymptotę \(\displaystyle{ y= \frac{4}{3}x, y=- \frac{4}{3} x}\)ale nie wiem, co dalej.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2012, o 01:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: anna_ »

edith1423 pisze:asymptotę \(\displaystyle{ y= \frac{4}{3}x, y=- \frac{4}{3} x}\)
To raczej nie będą asymptoty tej hiperboli.
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: edith1423 »

A jakie mają być?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: anna_ »

To będą osie hiperboli \(\displaystyle{ \frac{y^2 }{16}- \frac{x^2 }{9} =1}\)
musisz znaleźć ich równanie w przesunięciu o wektor \(\displaystyle{ [2,-5]}\)
Awatar użytkownika
edith1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 40 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: edith1423 »

No to powinno być \(\displaystyle{ y=- \frac{3}{4}x+5, y= \frac{3}{4} x-5}\)
Ale ponawiam pytanie:
edith1423 pisze: Jak mam zrobić to zadanie? Co muszę odczytać z równania, żeby to narysować?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysować hiperbolę

Post autor: anna_ »

Może policz jeszcze wierzchołki i powinno starczyć do narysowania wykresu.
ODPOWIEDZ