okrąg- 2 styczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

okrąg- 2 styczne

Post autor: tukanik »

Witam
Weźmy zadanie:
Wiadomo, że okrąg jest styczny do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y = 2x - 3}\) w punkcie \(\displaystyle{ A = (2,1)}\) i styczny do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y = 12x+ 9}\) w punkcie \(\displaystyle{ B = (− 4,7)}\) . Oblicz promień tego okręgu.
Na początku obliczam sobie punkt przecięcia prostych: \(\displaystyle{ ( 4{,}8 \ ; \ 11{,}4)}\). I wiadomo z twierdzenia, że odległość tego punktu od obydwu punktów styczności powinna być jednakowa. Jednakże, Obliczając długości wektorów wychodzą mi różne wartości.
Why?
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

okrąg- 2 styczne

Post autor: piasek101 »

Mam inny punkt przecięcia.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

okrąg- 2 styczne

Post autor: tukanik »

nie no,
Dwa razy sprawdzałem a teraz dopiero dobrze- (8,13) Dzięki!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

okrąg- 2 styczne

Post autor: piasek101 »

Inny.
ODPOWIEDZ