styczność dwóch okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
styczność dwóch okręgów
Znajdź te wartości parametru m, dla których okręgi \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+4x-2my+m ^{2}=0}\) i \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=2}\) są styczne.
Czyli muszę rozważyć 2 przypadki, kiedy okręgi są styczne zewnętrznie i wewnętrznie, tak?
Czyli muszę rozważyć 2 przypadki, kiedy okręgi są styczne zewnętrznie i wewnętrznie, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
styczność dwóch okręgów
no to wiem:
\(\displaystyle{ S _{1} = (2,m)}\) i \(\displaystyle{ r _{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ S _{2} = (0,0)}\) i \(\displaystyle{ r _{2} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ S _{1} = (2,m)}\) i \(\displaystyle{ r _{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ S _{2} = (0,0)}\) i \(\displaystyle{ r _{2} = \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
styczność dwóch okręgów
Widać, że środek pierwszego przesuwa się (w zależności od (m)) góra-dół po prostej \(\displaystyle{ x=2}\).
I zinterpretować.
Co do dalszej części - odejmij równania - początkowe-stronami.
I zinterpretować.
Co do dalszej części - odejmij równania - początkowe-stronami.
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
styczność dwóch okręgów
Jeśli okręgi są styczne, to chyba musze policzyć:
\(\displaystyle{ \left| S _{1} S _{2} \right| = r _{1} + r _{2}}\)
z czego wychodzi mi: \(\displaystyle{ m \in {-2,2}}\)
O to chodzi?
\(\displaystyle{ \left| S _{1} S _{2} \right| = r _{1} + r _{2}}\)
z czego wychodzi mi: \(\displaystyle{ m \in {-2,2}}\)
O to chodzi?