wyznaczyć odległóść między dwiema prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rooker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 4 gru 2012, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 36 razy

wyznaczyć odległóść między dwiema prostymi

Post autor: rooker »

Wyznacz odległość dwóch prostych \(\displaystyle{ l_1 : x=-y=2z,\ l_2 :x=y=2}\).
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 11:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

wyznaczyć odległóść między dwiema prostymi

Post autor: szw1710 »

Odległość prostych skośnych szukamy znajdując płaszczyznę prostopadłą do jednej z nich przechodzącą przez jakiś punkt tej prostej. Potem znajdujemy punkt przecięcia z drugą prostą. Odległość prostych to odległość tych punktów.
rooker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 4 gru 2012, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 36 razy

wyznaczyć odległóść między dwiema prostymi

Post autor: rooker »

Ja mam na to nawet wzór to będzie iloczyn skalarny wektora 1 prostej, drugiej prostej i wektora punktow nalezacych do prostych i wszysto to podzielone przez normę iloczynu wektorowego wektorow tych prostych. Mój problempolega na tym że jakoś nie mogę zamienić tych prostych na postać kierunkową. Możesz pomóć żebym widział te wektory?
ODPOWIEDZ