Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
Witam, mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A=(2 \sqrt{2},-2 \sqrt{2}), B=(1,1+ \sqrt{2})}\)
Znam dobrze teorie ale działania w układzie mi coś nie wychodzą
Z góry dziękuje
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A=(2 \sqrt{2},-2 \sqrt{2}), B=(1,1+ \sqrt{2})}\)
Znam dobrze teorie ale działania w układzie mi coś nie wychodzą
Z góry dziękuje
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2\sqrt{2}=2\sqrt{2}a+b\\ 1+ \sqrt{2}=a+b \end{cases}}\)
z wzoru y=ax+b potem jak są 2 punkty wyliczone to z powrotem podstawić... ale równanie coś mi nie wychodzi i to
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{2}=y}\)
i nie wiem czy moge rozdizelać
z wzoru y=ax+b potem jak są 2 punkty wyliczone to z powrotem podstawić... ale równanie coś mi nie wychodzi i to
\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{2}=y}\)
i nie wiem czy moge rozdizelać
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
Dobry układ. Proponuję np. z drugiego wyznaczyć \(\displaystyle{ b}\), wstawić do pierwszego i wyliczyć \(\displaystyle{ a}\). Nie przerażaj się, jeśli wychodzą wyrażenia z pierwiastkami, tak ma być.
Co masz na myśli, pytając o rozdzielanie, bo nie rozumiem.
Co masz na myśli, pytając o rozdzielanie, bo nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
\(\displaystyle{ \begin{cases} -||- \\ b=1+ \sqrt{2}-a \end{cases}
\begin{cases} -2 \sqrt{2}=2 \sqrt{2}a+1+ \sqrt{2}-a \\ b=1+ \sqrt{2}-a \end{cases}
\begin{cases} -3 \sqrt{2}-1-=2 \sqrt{2}a-a \\ -||- \end{cases}}\)
AND BLOCK
\begin{cases} -2 \sqrt{2}=2 \sqrt{2}a+1+ \sqrt{2}-a \\ b=1+ \sqrt{2}-a \end{cases}
\begin{cases} -3 \sqrt{2}-1-=2 \sqrt{2}a-a \\ -||- \end{cases}}\)
AND BLOCK
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
No dobrze. Teraz \(\displaystyle{ a}\) wyłącz przed nawias i podziel równanie obustronnie przez to, co w nawiasie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
yhym...
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2}-1=a(2 \sqrt{2}-1)
||||||| \frac{-3 \sqrt{2}-1}{(2 \sqrt{2}-1}=a}\)
a w odp. jest x= - 13+5 pierwiastków z 2 dzielone na 7
te ||| to przerwa bo jeszcze nie ogarniam do końca tu LaTeXa i jego humorów w przenoszeniu linijek
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{2}-1=a(2 \sqrt{2}-1)
||||||| \frac{-3 \sqrt{2}-1}{(2 \sqrt{2}-1}=a}\)
a w odp. jest x= - 13+5 pierwiastków z 2 dzielone na 7
te ||| to przerwa bo jeszcze nie ogarniam do końca tu LaTeXa i jego humorów w przenoszeniu linijek
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie prostej przechodzącej przez 2pkt.
No dobrze wyznaczyłeś \(\displaystyle{ a}\), jeszcze tylko wypada usunąć niewymierność z mianownika i będziesz miał taką samą odpowiedź.
Co do przenoszenia do kolejnej linijki, wstawiaj:
Co do przenoszenia do kolejnej linijki, wstawiaj:
\
Kod: Zaznacz cały
[tex]-3 sqrt{2}-1=a(2 sqrt{2}-1) \ frac{-3 sqrt{2}-1}{(2 sqrt{2}-1}=a[/tex]