Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Sosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 24 razy

Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Post autor: Sosna »

Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie pol osie ukladu wspolrzednych w takich punktach ze iloczyn ich odleglosci od punktu (0,0) wynosi 25 znajdz rownanie prostej k

Zrobilem uklad rownan podstawiajac te 3 punkty do prostej i iloczyn ich ze rowna sie 25 i nie wychodzi;/ odleglosc tych punktow to Yb*Xc=25
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2=3a+b\\0=aXc+b\\Yb=0a+b\\Yb*Xc=25 \end{array}}\)

i nie chce mi wyjsc;/ jaki blad robie?? Prosilbym o pomoc z gory dziekuje!~!!!

POZDRAWIAM!!!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Post autor: wb »

Punkty na osiach mają współrzędne:
\(\displaystyle{ (-\frac{b}{a};0) \ \ \ , \ \ \ (0;b) \\ b\cdot (-\frac{b}{a})=25}\)
Do tego równanie: 3a+b=2 daję rozwiązania:
a=-1, b=5 lub a=-4/3, b=10/3.
Awatar użytkownika
Sosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 24 razy

Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Post autor: Sosna »

Tyle wlasnie tez zrobilem ale pozniej wychodzi rownanie kwadratowe z a i delta>>>\(\displaystyle{ \frac{-(2-3a)^2}{a}=25}\) i po dalszym wyliczeniu mamy kwadratowke gdzie delta
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ a=-\frac{b^2}{25} \\b=2+3\cdot \frac{b^2}{25} \\ 3b^2-25b+50=0 \\ b=\frac{10}{3} b=5}\)
kicius605
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2008, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jedwabno

Szukamy rownania prostej majac 1 punkt i...

Post autor: kicius605 »

wb pisze:\(\displaystyle{ b\cdot (-\frac{b}{a})=25}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się wziął ten wzór??
ODPOWIEDZ