Prosta w R^3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Prosta w R^3

Post autor: infeq »

Witam. Mam zadnie, w którym wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach... "Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l. \(\displaystyle{ A=(2,-5,3)}\) \(\displaystyle{ l: \frac{x+5}{3}= \frac{y}{-2}= \frac{z-1}{1}}\). Wynik mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{x-2}{ \frac{1}{14} } = \frac{y+5}{ \frac{2}{7} } = \frac{z-3}{ \frac{5}{14} }}\) W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{x-2}{9} = \frac{y+5}{ 22 } = \frac{z-3}{ 17 }}\). Który wynik jest poprawny?
makoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 3 sie 2010, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Prosta w R^3

Post autor: makoo »

?
ODPOWIEDZ