1)na kwadracie o znanych współrzędnych mam wyliczyć współrzędną przecinających się przekątnych
2)środek odcinka o znanych współrzędnych
jak to zrobić?
środek odcinka znane współrzędne
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
środek odcinka znane współrzędne
to może najpierw 2.
współrzędne środka odcinka o końcach w znanych współrzędnych są średnią arytmetyczną współrzędnych końców tego odcinka. tzn jeśli mamy odcinek \(\displaystyle{ AB}\) o punktach \(\displaystyle{ A=(x_A,y_A)}\) oraz \(\displaystyle{ B = (x_B, y_B)}\) i środku \(\displaystyle{ S}\) to \(\displaystyle{ S = \left(\frac{x_A + x_B}{2} ; \frac{y_A + y_B}{2}\right)}\)
1. spróbuj sam
współrzędne środka odcinka o końcach w znanych współrzędnych są średnią arytmetyczną współrzędnych końców tego odcinka. tzn jeśli mamy odcinek \(\displaystyle{ AB}\) o punktach \(\displaystyle{ A=(x_A,y_A)}\) oraz \(\displaystyle{ B = (x_B, y_B)}\) i środku \(\displaystyle{ S}\) to \(\displaystyle{ S = \left(\frac{x_A + x_B}{2} ; \frac{y_A + y_B}{2}\right)}\)
1. spróbuj sam
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 gru 2012, o 23:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszwica
- Pomógł: 2 razy
środek odcinka znane współrzędne
1. Dodajesz do siebie wektory punktow ktore laczy przekątna i dzielisz na 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
środek odcinka znane współrzędne
wektor punktu? nie słyszałem o czymś takim.
Jeśli chcemy wektorowo, to liczymy współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{AC}}\) gdzie \(\displaystyle{ A,C}\) to wierzchołki które łączy przekątna, dzielimy je przez \(\displaystyle{ 2}\) i wtedy dodajemy te współrzędne do współrzędnych punktu zaczepienia (tu: \(\displaystyle{ A}\)).
Jeśli chcemy wektorowo, to liczymy współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{AC}}\) gdzie \(\displaystyle{ A,C}\) to wierzchołki które łączy przekątna, dzielimy je przez \(\displaystyle{ 2}\) i wtedy dodajemy te współrzędne do współrzędnych punktu zaczepienia (tu: \(\displaystyle{ A}\)).