Witam,
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie co i jak:
Dane są okręgi o równaniach \(\displaystyle{ (x + 2)^{2} + (y - m)^{2} = 18, (x - 2m)^{2} + (y - 2)^{2} = 2}\) Wyznacz wszystkie parametry m, tak aby te okręgi miały dokładnie jeden punkt wspólny.
wpolny punkt - parametr m
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
wpolny punkt - parametr m
\(\displaystyle{ r _{1}+r _{2}=\left| S _{1}S _{2} \right|}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left| r _{1}-r _{2} \right| =\left| S _{1}S _{2} \right|}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left| r _{1}-r _{2} \right| =\left| S _{1}S _{2} \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wpolny punkt - parametr m
janka, dobrze bo to są nierówności dla okręgów stycznych zewnętrznie i wewnętrznie => 1 punkt wspólny.
Jak możesz to rozwiąż i podaj wynik
Jak możesz to rozwiąż i podaj wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
wpolny punkt - parametr m
ah, doznałem zaćmienia^^ Z tym że tam użyłbym słowa 'lub' zamiast 'oraz'.
dzun, lepiej już sam coś próbuj, tu gotowca nie będzie
dzun, lepiej już sam coś próbuj, tu gotowca nie będzie