Wektor normalny trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Wektor normalny trójkąta

Post autor: pawellogrd »

Dany jest trójkąt o wierzchołkach: \(\displaystyle{ v1=(-3,-3,4)}\), \(\displaystyle{ v2=(-2,-4,3)}\), \(\displaystyle{ v3=(2,4,4)}\). Znaleźć wektor normalny do tego trójkąta. Mam dwie wersje rozwiązania: \(\displaystyle{ N=(v2-v1) \times (v3-v2)}\) lub \(\displaystyle{ N=(v1-v2) \times (v3-v2)}\). Która będzie poprawna? Moim zdaniem ta druga wersja jest dobra. Policzyłem równanie ogólne płaszczyzny i z niego odczytałem wektor normalny - jego wynik był zgodny z wynikiem uzyskanym z drugiego wzoru. Jednak chciałbym się upewnić, że to jest poprawne.
ODPOWIEDZ