miara kąta nachylenia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: dzun »

Witam,
mam takie zadanie:
W prostokącie ABCD dane są C = (-2,2), \(\displaystyle{ \vec{AC} = [3,3]}\)
Wiadomo też, że \(\displaystyle{ B \in l: x - 2y = 0}\)
a) znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta
b) dla punktów B, D o całkowitych współrzędnych wyznacz miarę kąta nachylenia przekątnej BD prostokąta do osi OX
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: piasek101 »

Coś nie gra z danymi.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: dzun »

wszystko jest ok, sprawdzilem jeszcze raz
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: piasek101 »

No to sprawdź odległość środka odcinka AC od prostej - powinna być większa od połowy |AB| a nie jest.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: dzun »

piasek101, jak obliczyles dlugosc |AB|?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: piasek101 »

Literówka (zdarza się jak piszę z TV) - miało być |AC|.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: anna_ »

piasek101 pisze:No to sprawdź odległość środka odcinka AC od prostej - powinna być większa od połowy |AB| a nie jest.
Dlaczego?

Zrobiłam sobie rysunek konstrukcyjny i wygląda na to, że zadanie ma rozwiązanie.
\(\displaystyle{ A(-5,-1)}\)
\(\displaystyle{ B_1(-4,-2)}\)
\(\displaystyle{ B_2(0,0)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: piasek101 »

No tak ma, bo ja wziąłem wektor CA zamiast AC.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

miara kąta nachylenia

Post autor: anna_ »

Mogę podać kolejność obliczeń do a):

1. Współrzędna punktu \(\displaystyle{ A}\) - z porównania wspólrzędnych wektora.
2. Równanie prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\)
3. Równanie prostej prostopadłej do tej z 2. i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A}\)
4. Układ równań: prosta z 3. i \(\displaystyle{ x - 2y = 0}\) - otrzymasz punkt \(\displaystyle{ B_1}\)
5. Równanie prostej prostopadłej do tej z 2. i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ C}\)
6. Układ równań: prosta z 5. i \(\displaystyle{ x - 2y = 0}\) - otrzymasz punkt \(\displaystyle{ B_2}\)

Punkty \(\displaystyle{ D_1}\) i \(\displaystyle{ D_2}\) chyba najszybciej policzy się z porównania wspólrzędnyhc odpowiednich wektorów
ODPOWIEDZ