Pole figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

Pole figury

Post autor: dzun »

Witam,
proszę o rozwiązanie tego zadania i wytłumaczenie co i jak:
Figura F jest opisana układnem nierówności \(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2} + y^{2} -6y \le 0 \\ x^{2} - 6x + y^{2} -6y \le -9 \end{cases}}\)
Oblicz pole tej figury.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole figury

Post autor: piasek101 »

To jakieś koła.
Wyznacz ich środki i promienie.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

Pole figury

Post autor: dzun »

i co dalej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole figury

Post autor: piasek101 »

Zobaczyć (wyznaczyć - rozwiązaćć układ równań jaką częścią zachodzą na siebie; obliczyć pole tej części.
ODPOWIEDZ