\(\displaystyle{ M(1,2,0) P(-2,3,1) Q (0,-1,0)}\)
Sprawdź czy punkty M,P,Q leża na jednej prostej
Witam, czy pomoglibyście mi w tym zadaniu, nie wiem jak się za nie zabrać
Czy punkty należa do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Czy punkty należa do prostej
Na szybko piszesz równanie parametryczne prostej np. \(\displaystyle{ MP}\)
\(\displaystyle{ \vec{MP}=[-3,1,1]}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
x=1-3t\\y=2+t\\z=t\end{array}\right.}\)
i sprawdzasz, czy punkt \(\displaystyle{ Q}\) leży na tej prostej
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
0=1-3t\\-1=2+t\\0=t\end{array}\right.}\)
co daje
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
t=\frac13\\t=-3\\t=0\end{array}\right.}\)
sprzeczność, a zatem nie są współliniowe.
\(\displaystyle{ \vec{MP}=[-3,1,1]}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
x=1-3t\\y=2+t\\z=t\end{array}\right.}\)
i sprawdzasz, czy punkt \(\displaystyle{ Q}\) leży na tej prostej
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
0=1-3t\\-1=2+t\\0=t\end{array}\right.}\)
co daje
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}
t=\frac13\\t=-3\\t=0\end{array}\right.}\)
sprzeczność, a zatem nie są współliniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 17 razy
Czy punkty należa do prostej
dzięki wielkie za pomoc:) rozumiem już to, dzięki jeszcze raz
Pozdrawiam
Pozdrawiam