Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Równanie okręgu

Post autor: sYa_TPS »

Napisać równanie okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r = 50}\) wiedząc, że odcina on na osi OX cięciwę o długości 28 i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A(0,8)}\).

Wiem, że punkty wspólne okręgu z cięciwą mają współrzędne \(\displaystyle{ (A,0)}\) i \(\displaystyle{ (A+28,0)}\)

Do równania okręgu potrzebuję jeszcze współrzędnych środka okręgu. Jak je zdobyć?

Muszę rozwiązać układ 3 równań:
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+y^{2} = 2500}\)
\(\displaystyle{ (x-a+28)^{2}+y^{2} = 2500}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(y-8)^2 = 2500}\)

Tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

Środek leży (Pitagoras) w odległości \(\displaystyle{ 48}\) od osi X.
ODPOWIEDZ