Obliczyć współrzędne środka okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Obliczyć współrzędne środka okręgu.

Post autor: Krzychuwasik »

Wykaż, że środek okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ A(-4,0), B(0,4), C(4,0)}\) należy do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2}-6x}\)

Próbuje znaleźć współrzędne środka okręgu jednak coś mi nie wychodzi. Ułożyłem taki układ równać i wyliczając metodą podstawiania wychodzi mi jakaś sprzeczność.

\(\displaystyle{ \begin{cases} (-4-a) ^{2} +(-b) ^{2} =r ^{2} \\ (-a) ^{2} +(-4-b) ^{2} =r ^{2} \\ (4-a) ^{2} +(-b) ^{2}=r ^{2} \end{cases}}\)

Proszę o pomoc wyliczenia tego układu równań chociaż do pewnego momentu.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Obliczyć współrzędne środka okręgu.

Post autor: Premislav »

Ten okrąg ma środek w \(\displaystyle{ (0,0)}\), więc podstawiając ten punkt do równania paraboli, masz koniec zadania.
Środek okręgu opisanego musi być równo oddalony od tych wierzchołków, stąd od razu widać, gdzie on być musi.
ODPOWIEDZ