Pole i obwód figury danej nierównością logarytmiczną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Callan-Grey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Pole i obwód figury danej nierównością logarytmiczną

Post autor: Callan-Grey »

Dana jest figura F:
\(\displaystyle{ F:[{x,y}\in{R}: log^{2}_{3}(x^{2}+y^{2})-3log_{3}(x^{2}+y^{2})+{2}\leqslant{0}]}\)

Należy obliczyć jej pole i obwód. Jakieś pomysły? Z góry dziękuję.

Dodam że próbowalem sprowadzać to do równania kwadratowego, wszystko wychodziło ładnie ale nie wiem jak mam to interpretować.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Pole i obwód figury danej nierównością logarytmiczną

Post autor: Lorek »

Callan-Grey pisze:Dodam że próbowalem sprowadzać to do równania kwadratowego
I bardzo dobrze, po podstawieniu \(\displaystyle{ t=\log_3 (x^2+y^2)}\) i roziwązaniu nierówności otrzymujemy
\(\displaystyle{ t\in[1;2]\\1\leq \log_3 (x^2+y^2)\leq 2\\3\leq x^2+y^2\leq 9}\)
i jest to pierścień o promieniach \(\displaystyle{ r=\sqrt{3},\: R=3}\).
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Pole i obwód figury danej nierównością logarytmiczną

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ log_{3}(x^2+y^2)=t}\)


\(\displaystyle{ t^2-3t+2\leqslant 0}\)

z tego wyjdzie ze t nalezy (1,2)

\(\displaystyle{ log_{3}(x^2+y^2)\leqslant 2}\)
\(\displaystyle{ 9\leqslant x^2+y^2}\)


\(\displaystyle{ log_{3}(x^2+y^2)\geqslant 1}\)
\(\displaystyle{ 3\leqslant x^2+y^2}\)


no i powstaly dwa okregi

\(\displaystyle{ x^2+y^2\leqslant 9}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2\geqslant 3}\)


jak sobie narysujesz, to zauwazysz taki pierscien


no i od pola całego koła nalezy odjac pole mniejszego koła


\(\displaystyle{ P_{1}=9\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=3\pi}\)

\(\displaystyle{ P=9\pi-3\pi=6\pi}\)


czyli pole figury wynosi \(\displaystyle{ 6\pi}\)
ODPOWIEDZ