prosta styczna do hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bojdas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MK
Podziękował: 1 raz

prosta styczna do hiperboli

Post autor: Bojdas »

Wykazać ze prosta \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) jest styczna do hiperboli \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{1} } - \frac{y ^{2} }{b ^{2} } =1}\) wtedy i tylko wtedy gry \(\displaystyle{ a ^{2} A ^{2} - b ^{2} B ^{2} = C ^{2} .}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

prosta styczna do hiperboli

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ Ax+By+C=0 \Rightarrow y=- \frac{ax+c}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{2} } - \frac{y ^{2} }{b ^{2} } =1}\)

\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{a ^{2} } - \frac{\left(- \frac{ax+c}{b} \right) ^2}{b ^{2} } =1}\)

Doprowadzić do równania kwadratowego i \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
ODPOWIEDZ