Kąt miedzy 2 prostymi
Kąt miedzy 2 prostymi
Oblicz miarę kąta utworzonego przez proste \(\displaystyle{ 2x-3y=0}\) i \(\displaystyle{ -x+5y=0}\) oraz równanie dwusiecznej tego z kątow plaskich o ramionach zawartych w tych prostych, który zawiera punkt \(\displaystyle{ A=(1,1)}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 18:01 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Proszę staranniej pisać posty.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Proszę staranniej pisać posty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Kąt miedzy 2 prostymi
\(\displaystyle{ \tg {\left( a-b\right) } = \frac{\tg a - \tg b}{1-\tg a \tg b}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oznaczają współczynniki kierunkowe
przypominam, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi jej nachylenia do osi X
współczynnik kierunkowy wyznaczamy ze wzoru: \(\displaystyle{ y=ax+b}\), zwróć uwagę, że współczynnik przy y =1
gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oznaczają współczynniki kierunkowe
przypominam, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi jej nachylenia do osi X
współczynnik kierunkowy wyznaczamy ze wzoru: \(\displaystyle{ y=ax+b}\), zwróć uwagę, że współczynnik przy y =1