pole figury

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

pole figury

Post autor: Vixy »

Figury p i q sa okreslone nastepujaco
\(\displaystyle{ p{x,y}\subsetR i y\subset R i x^2+y^2-2x-9\leqslant0}}\)
\(\displaystyle{ q{x,y} i x\subset R i y\subset R i y\geqslant x+1}\)

oblicze pole figury \(\displaystyle{ p\cap q}\)


najpierw obliczyłam połowe okregu i wyszlo mi \(\displaystyle{ 5\pi}\)
nastepnie obliczyłam pole wycinka , kat nachylenia do osi OX wynosi \(\displaystyle{ 1=tg\alpha}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha=45}\) pole wycinka wyszlo mi \(\displaystyle{ 1,25\pi}\)

czyli pole szukanej figury wynosi \(\displaystyle{ 5\pi-1,25\pi=3,75\pi}\)


czy tak dobrze ??
ODPOWIEDZ