Punkty A=(-2,-4), B=(2,6) są wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu oraz równania okręgów wpisanego i opisanego na tym kwadracie.
Bardzo proszę o pomoc.
Wyznacz wierzchołki kwadratu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wyznacz wierzchołki kwadratu
1) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A oraz B
2) oblicz odległość między punktami A oraz B
3) Wyznacz równanie prostej prostopadłej (do przechodzącej przez ab), która będzie przechodziła przez punkt A
4) |AB|=|AD| a mając równanie prostej zawierającej wierzchołek D, znając bok kwadrstu możesz obliczyć wierzchołek D
5) Wierzchołek C będzie leżał na prostej przechodzącej przez punkt D równoległej do AB
6) Środek okręgu wpisanego i opisanego na kwadracie pokrywa się tzn znajduje się w jednym punkcie
7) Długość promienia okręgu wpisanego w kwadrat jest równa połowie długości boku kwadratu.
8) Długość promienia okręgu opisanego na kwadracie równa jest połowie przekątnej kwadratu.
2) oblicz odległość między punktami A oraz B
3) Wyznacz równanie prostej prostopadłej (do przechodzącej przez ab), która będzie przechodziła przez punkt A
4) |AB|=|AD| a mając równanie prostej zawierającej wierzchołek D, znając bok kwadrstu możesz obliczyć wierzchołek D
5) Wierzchołek C będzie leżał na prostej przechodzącej przez punkt D równoległej do AB
6) Środek okręgu wpisanego i opisanego na kwadracie pokrywa się tzn znajduje się w jednym punkcie
7) Długość promienia okręgu wpisanego w kwadrat jest równa połowie długości boku kwadratu.
8) Długość promienia okręgu opisanego na kwadracie równa jest połowie przekątnej kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 23 razy
Wyznacz wierzchołki kwadratu
Dzięki wielkie...Tylko że zrobiłam błąd w treści...A=(-2,-4), C=(2,6)
Co wtedy?
Co wtedy?