Równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym

Post autor: opti »

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić krok po kroku, jak zrobić następujące zadanie?

Podać równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + z = 6 \\ x + 2y - z = 2 \end{cases}}\)

Na początek liczę sobie iloczyn wektorowy dwóch wektorów:

\(\displaystyle{ \vec{u} = [2, 3, 1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v} = [1, 2, -1]}\)

Wychodzi \(\displaystyle{ \vec{w} = [-5, 3, 1]}\)

Ale co dalej...?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym

Post autor: lukasz1804 »

Najprostsza metoda to ustalenie jednej z niewiadomych \(\displaystyle{ x,y,z}\) jako parametru i rozwiązanie układu równań liniowych, w którym niewiadomymi są dwie pozostałe (oczywiście będą zależne od przyjętego właśnie parametru).
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym

Post autor: opti »

Ale jak wyznaczyć te niewiadome? Mogę je sobie wziąć ot tak, z czapy?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie parametryczne prostej o równaniu krawędziowym

Post autor: lukasz1804 »

Ustalasz, np. \(\displaystyle{ z}\) jako parametr i rozwiązujesz układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y=6-z \\ x+2y=2+z\end{cases}}\) z niewiadomymi \(\displaystyle{ x,y}\) (zależnymi od parametru \(\displaystyle{ z}\)).
ODPOWIEDZ