Znaleźć wierzchołek trójkąta, leżący na prostej, aby pole=5

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 3 mar 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 14 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta, leżący na prostej, aby pole=5

Post autor: malinko13 »

Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=x-1}\) wyznaczono taki punkt M, aby pole trójkąta wierzchołkach
M, A(2,1), B(5,2) było równe 5. Znajdź te(n) punkt(y) M.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta, leżący na prostej, aby pole=5

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: policz odległość punktu \(\displaystyle{ B}\) od tej prostej (to bedzie wysokość tego trójkąta)
ODPOWIEDZ