Pytanie odnośnie wektorów...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: infeq »

Witam. Mam pytanie natury technicznej. Np. mam zadanie "Dane są punkty A(-2,3) i B(2,4). Znaleźć na osi OX taki punkt C, aby kąt ACB był prosty"... Zadanie to liczymy z iloczynu skalarnego, ale nie wiem dlaczego akurat berzemy wektory \(\displaystyle{ |AC| \cdot |BC|=0}\), dlaczego nie jest to np wektor \(\displaystyle{ |CA| \cdot |CD|=0}\) od czego zależy ten zwrot tych wektorów, gdy mamy wyznaczyć jakiś kąt?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: octahedron »

W przypadku prostopadłości zwrot można przyjąć dowolny.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: infeq »

A w innych przypadkach?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: octahedron »

A o jakie zadanie chodzi?
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: infeq »

o zadanie np że mam podane 2 punkty A, B i C i mam znalezc kat ACB... Korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{CA \cdot CB}{ |CA||CB|}}\) i skad wiadomo ze nalezy tutaj wziasc wektor np. CA a nie AC ?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Pytanie odnośnie wektorów...

Post autor: octahedron »

Żeby dostać z iloczynu cosinus właściwego kąta oba wektory muszą się zaczynać albo kończyć w wierzchołku kąta.
ODPOWIEDZ