Odległość punktu od prostej...
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Odległość punktu od prostej...
Napisz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ o}\) i prostopadłych do prostej \(\displaystyle{ k}\):
\(\displaystyle{ o: x^2+y^2-14x+24=0 \ ; \ k:y=- \frac{3}{4}x}\)
\(\displaystyle{ A = 7 \ ; \ B=0 \ ; \ C=24}\)
\(\displaystyle{ O(7;0)}\)
\(\displaystyle{ k:y=- \frac{3}{4}x}\)
\(\displaystyle{ Prostopadla \ : \ y=\frac{4}{3}x}\)
\(\displaystyle{ 3y=4x}\)
\(\displaystyle{ 4x-3x+b=0}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{16+9-24} = 1}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{\left| 28+0+b\right| }{\sqrt{25}}= \frac{\left| 28+b\right| }{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left| 28+b\right| }{5} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left| 28+b\right| = 5}\)
\(\displaystyle{ 28+b=5 \vee 28+b=-5}\)
\(\displaystyle{ b=-23 \vee b=-33}\)
Coś głupiego mi tu wychodzi -.-
\(\displaystyle{ o: x^2+y^2-14x+24=0 \ ; \ k:y=- \frac{3}{4}x}\)
\(\displaystyle{ A = 7 \ ; \ B=0 \ ; \ C=24}\)
\(\displaystyle{ O(7;0)}\)
\(\displaystyle{ k:y=- \frac{3}{4}x}\)
\(\displaystyle{ Prostopadla \ : \ y=\frac{4}{3}x}\)
\(\displaystyle{ 3y=4x}\)
\(\displaystyle{ 4x-3x+b=0}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{16+9-24} = 1}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{\left| 28+0+b\right| }{\sqrt{25}}= \frac{\left| 28+b\right| }{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left| 28+b\right| }{5} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left| 28+b\right| = 5}\)
\(\displaystyle{ 28+b=5 \vee 28+b=-5}\)
\(\displaystyle{ b=-23 \vee b=-33}\)
Coś głupiego mi tu wychodzi -.-
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Odległość punktu od prostej...
\(\displaystyle{ d= \frac{\left| 28+0+b\right| }{\sqrt{25}}= \frac{\left| 28+b\right| }{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left| 28+b\right| }{5} = 5}\)
\(\displaystyle{ \left| 28+b\right| = 25}\)
\(\displaystyle{ 28+b=25 \vee 28+b=-25}\)
\(\displaystyle{ b=-3 \vee b = -53}\)
Z tyłu zbioru odp brzmi :
\(\displaystyle{ y=\frac{4}{3}x-1 \vee y=\frac{4}{3}-17\frac{2}{3}}\)
Skąd to niby -.- ?
\(\displaystyle{ \frac{\left| 28+b\right| }{5} = 5}\)
\(\displaystyle{ \left| 28+b\right| = 25}\)
\(\displaystyle{ 28+b=25 \vee 28+b=-25}\)
\(\displaystyle{ b=-3 \vee b = -53}\)
Z tyłu zbioru odp brzmi :
\(\displaystyle{ y=\frac{4}{3}x-1 \vee y=\frac{4}{3}-17\frac{2}{3}}\)
Skąd to niby -.- ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Odległość punktu od prostej...
Popatrzę.
[edit] Pomyliłeś (b); w zasadzie masz ok.
Patrz
\(\displaystyle{ 4x-3y-3=0}\) i ta druga (nie mam, jak edytuję, na podglądzie).
[edit] Pomyliłeś (b); w zasadzie masz ok.
Patrz
\(\displaystyle{ 4x-3y-3=0}\) i ta druga (nie mam, jak edytuję, na podglądzie).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Odległość punktu od prostej...
Wstaw wyznaczone (b) do równania ogólnego
\(\displaystyle{ 4x-3y+b=0}\) i przekształć (a wcale nie musiałeś) do postaci kierunkowej (to zobaczysz prostą z odpowiedzi).
\(\displaystyle{ 4x-3y+b=0}\) i przekształć (a wcale nie musiałeś) do postaci kierunkowej (to zobaczysz prostą z odpowiedzi).