zadanie 1
punkty A=(-2,-4) i C=(2,6) sa wierzcholkami kwadratu ABCD. znajdz wspolrzedne wierzcholkow B i D
zadanie 2
punkt A=(4,-3) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD. wiedzac, ze jedna z przekatnych kwadratu zawiera sie w prostej o rownaniu y=1/2 x, wyznacz wspolrzedne wierzcholkow tego kwadratu oraz oblicz pole kwadratu
kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ełk
- Podziękował: 7 razy
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
kwadrat
mozna obliczyc długość przekatnej \(\displaystyle{ AC=\sqrt{(-2-2)^2+(-4-6)^2}=2\sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{29}}\)=\(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
z tego bedzie dlugosc boku
B(x,y)
|BA|=|BC| - to obliczasz
\(\displaystyle{ 2\sqrt{29}}\)=\(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
z tego bedzie dlugosc boku
B(x,y)
|BA|=|BC| - to obliczasz