wyznaczyć krzywiznę krzywej \(\displaystyle{ L: r \left( t \right) = \left[ a \left( t-\sin t \right) ; a \left( 1-\cos t \right) \right]}\) podać wielkość minimalną krzywizny, w jakim punkcie jest ona osiągana ?
obliczam wzór na krzywiznę dla dowolnego punktu na krzywej, i teraz żeby obliczyć wielkość minimalną muszę zrobić pochodną i przyrównać ją do \(\displaystyle{ 0}\) żeby wyszły mi ekstrema? sęk w tym że wzór na krzywiznę wyszedł mi naprawdę skomplikowany, a dokładniej to jego mianownik...
Wyznaczyć krzywiznę krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck
- Podziękował: 22 razy
Wyznaczyć krzywiznę krzywej
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 16:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.