Dzielenie odcinka na trzy równe części
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 13 razy
Dzielenie odcinka na trzy równe części
Dany jest odcinek o końcach \(\displaystyle{ A=(-5;-3),B=(7;-1)}\) Wyznacz trzy punkty dzielące ten odcinek na trzy równe części.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Dzielenie odcinka na trzy równe części
można też w wektorów
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[12;2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=3[x;y]}\)
\(\displaystyle{ [12;2]=[3x;3y]}\)
\(\displaystyle{ x=4;y=\frac{2}{3}}\)
pierwszy punkt będzie mieć współrzędne:
\(\displaystyle{ (-5+4;-3+\frac{2}{3}}\)
a z drugim już sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[12;2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=3[x;y]}\)
\(\displaystyle{ [12;2]=[3x;3y]}\)
\(\displaystyle{ x=4;y=\frac{2}{3}}\)
pierwszy punkt będzie mieć współrzędne:
\(\displaystyle{ (-5+4;-3+\frac{2}{3}}\)
a z drugim już sobie poradzisz.